banner102

Seçim yasakları 14 Haziran'da başlıyor

24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. Nisan ayının son günlerinde Resmi Gazete'de yayımlanan seçim yasakları, YSK tarafından 14 ve 23 Haziran tarihlerinde belli başlıklarda uygulanacak.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
11 Haziran 2018 Pazartesi 18:12
Seçim yasakları 14 Haziran'da başlıyor

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine son iki hafta kaldı. 24 Haziran seçimleri hızla yaklaşırken siyasi partiler 13 Mayıs Pazar günü başladıkları propaganda çalışmalarına hızla devam ediyor. Partiler miting, TV ve radyo programları, pankart, broşür ve afiş çalışmaları ile seçmenin oyunu almak için büyük bir çalışma yürütüyor. Seçim gününe son 10 gün kala YSK tarafından bir kısım seçim yasakları gelecek. 14 Haziran Perşembe günü başlayacak propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları ile basında kamuoyu araştırmalarının yayımlanması, temel atma törenleri, Başbakan ve Bakanların makam araçlarını kullanmaları, resmi ziyafet vermeleri ve memurların propaganda çalışmalarına katılmaları yasak olacak. Partiler propaganda çalışmaları ise 23 Haziran Cumartesi günü Saat 18.00’da sona erecek.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’unun bir takım maddelerine göre belirlenen yasaklar ise şu şekilde:

Madde 49 – (Değişik: 25/8/1961-356/1 md.) Seçimlerde propaganda, bu kanun hükümleri dairesinde serbesttir. (Değişik: 10/9/1987-3403/1 md.) Propaganda, oy verme gününden önceki onuncu günün sabahında başlar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00'inde sona erer.

Basın, iletişim araçları ve internette propaganda

Madde 55/B – (Ek: 8/4/2010-5980/5 md.) Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilirler. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamaz. Ancak, siyasi partilerin kendi üyelerine gönderdiği sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar her zaman serbesttir.

Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaktır. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması şarttır. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunludur.

TÖRENLERE AİT YASAKLAR:

Madde 64 – (Değişik: 19/2/1987-3330/4 md.) Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, 62 nci maddede sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunmak yasaktır. (...)(2)

Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar:

Madde 65 – (Değişik birinci fıkra: 19/2/1987-3330/5 md.) Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez. Yukarıda yazılı süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında bu kanun hükümleriyle bağlıdırlar.

Memurların gezilere katılma yasağı:

Madde 66 – (Değişik: 19/2/1987-3330/6 md.) Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamaz.

SEÇİM GÜNÜ UYGULANACAK YASAKLAR

24 Haziran'da uygulanacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli bir şekilde uygulanabilmesi için içki, silah taşıma ve yayın yasağı uygulanacak. Bu çerçevede:

24 Haziran Pazar günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde alkollü içki satılması ve verilmesi, tüketilmesi yasak.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında, 5237 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince köy, kasaba ve şehirlerde silah taşınamayacak.

Oy verme günü oy verme süresi boyunca kahvehane, kıraathane ve internet kafeler vb. bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda sadece yemek verilebilecek.

24 Haziran saat 18:00'den sonra düğün yapılabilecek.

24 Haziran'da saat 18:00'e kadar yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyo ve her türlü yayın organları 18.00-21.00 saatlerinde yalnızca YSK'dan gelen haber ve tebliğleri yayımlayabilecek.

Tüm yayınlar saat 21:00 itibariyle serbest olacak. Fakat YSK daha erken saatlerde de toplanarak yayınların daha erken saatlerde serbest bırakılmasına karar verebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda aynı yasaklar 8 Temmuz tarihinde de geçerli olacak.

Milli Gazete

Son Güncelleme: 12.06.2018 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90