banner102

Derebaşı Virajlarını Sit alanı ilan edin

Başkent Üniversitesi’nde görevli Oflu Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu, dönemin Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’e bir mektup yazarak, Derebaşı virajları’nın sit alanı ilan edilmesini istemişti. Sarıalioğlu, “Teklifim hala geçerli. Bu virajlar Avrupa’da olsa yılda 10 milyon turist çeker” dedi

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
15 Ağustos 2018 Çarşamba 17:34
Derebaşı Virajlarını Sit alanı ilan edin

Sonnokta Gazetesi'nden Hüseyin Terzi'nin haberine göre Trabzon'un Çaykara ilçesi Derebaşı virajları halen sürücüler tarafından nadir olsa da izinli şekilde kullanılıyor. Derebaşı virajları olarak bilinen ve Karaçam’da bulunan Of-Çaykara-Bayburt D915 karayolu 2 bin 35 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer alıyor. 1916 yılında Ruslar tarafından yaptırılan yolun kenarlarında korkuluk olmaması dolayısıyla bu gibi yolları araştıran bir site, dünyanın en tehlikeli yolların arasında göstermişti.

29 KESKİN VİRAJ

29 keskin virajdan oluşan yol, 2 bin 35 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteklerinde yer alıyor. Derebaşı tesislerinin bulunduğu bölümde genelde kar ve tipi nedeniyle kışın kapalı oluyor. Araçların virajları 2-3 manevra ile döndüğü eski yol, zamanla genişletilerek az da olsa sürücülerin rahat geçmeleri sağlanmıştı. Tehlikeli olan yola alternatif olarak yeni yol yapılırken, eski yolun her iki girişinde kapalı olduğu levhaları dikildi. Bu levhalara rağmen yol, yöre halkı tarafından nadir olarak olsa da halen kullanılıyor.

2 YIL ÖNCE GİRİŞİM…

Bolivya’daki Ölüm Yolu’nun trafiğe kapatılmasından sonra Of-Bayburt Karayolu’nun Trabzon sınırları içerisinde bulunan ve otoriteler tarafından ‘Dünyanın En Tehlikeli Yolu’ seçilen Derebaşı virajları için 2 yıl önce ilginç bir girişimde bulunulmuştu. Başkent Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu, dönemin Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’e açık mektup yazmıştı.

SİT ALANI İLAN EDİLSİN

Sarıalioğlu mektubunda, “Sayın Valim, yolun 1916’da Ruslar tarafından yapılması Trabzon tarihi açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bugün yolu maceraperestler ziyaret ederken yarın tüm turistler gezmek isteyecekler. Bu nedenle, bölgenin SİT alanı olarak bir an önce koruma altına alınması büyük önem taşıyor” demişti. Teklifinin halen daha geçerli olduğunu belirten profesör, “Bu yol başka bir ülkede olsa yılda en az 10 milyon turist çeker” dedi.

Son Güncelleme: 16.08.2018 15:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ms 2018-08-16 12:22:11

yalnız fotoğraftaki kişi faik sarıalioğlu değil.

banner90