banner102

Çaykur’dan DİKKAT Çeken Uygulama!

Önümüzdeki günlerde Karadeniz Bölgesinde başlayacak olan 2. sürgün yaş çay kampanyası öncesi Çakur’dan üreticiyi yoracak! bir uygulama daha hayata geçiyor.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
22 Haziran 2016 Çarşamba 03:18
Çaykur’dan DİKKAT Çeken Uygulama!
Çaykur Genel Müdürlüğü yeni bir yöntemle gerçek fire oranı hesaplanmadan fazla ıslak çay aldığını düşünerek yaş çay da  PEÇETE dönemini başlattı.

Bölgede havaların genelde yağmurlu olması sebebiyle fabrikaların geçmişte % 5, son yıllara ise % 10’a kadar değişik rakamlarda uyguladığı yaş çaydaki ıslaklık oranı Çaykur Genel Müdürlüğüce yeni bir yöntemle tespit edilecek.

PEÇETE yöntemi adı verilen yeni uygulamada her çay alım yerine çok hassas bir terazi verilecek. Alım yerine gelen ıslak Çaylardan alınacak belli bir miktar çay ıslak olarak tartılacak. Daha sonra bu ıslak çaylar PEÇETE ile ( Kağıt Havlu) kurutulduktan sonra yeniden tartılacak çıkan rakama göre ıslak çayın tamamına uygulanacak ıslaklık firesi oranı tespit edilecek

Bir örnek verecek olursak numune olarak alınan ve tartılan 300 gr. ıslak çay PEÇETE ile kurutulduktan sonra tekrar tartıldığında 240 gr. gelirse ıslaklık oranı üreticinin o an alım yerine getirdiği yaş çaya % 20 oranında uygulanacaktır. Bunun anlamı 500 Kg. çayı olan üreticiden 100 Kg ıslaklık firesi kesilecektir.

Bu uygulamayı akıl eden Çaykur Genel Müdürlüğünün sayın uzmanları, uygulamayı Fabrika Tarım Müdürlerine ve Teknik elemanlara anlatırken yaş çayları kova içerisindeki suya attıktan sonra çıkarıp SELPAKLA temizliyor ve yeniden tartıyor. Bu uygulamada çıkan fire rakamlarının % 20, hatta % 30’un bile üzerinde çıktığı söyleniyor. Yani demek istenen  % 20’nin altında ıslaklık firesi olmayacak mıdır acaba

Çay bahçesinden toplanan ıslak çay alım yerine gelene kadar geçen zamanda ıslaklığnın büyük bir bölümünü zaten kaybediyor. Toplama esnasında, makas torbasında, bağlandığı bezde ve alım yerinde bekleme süresince ıslaklık oranında ilk andaki orandan eser kalmıyor.

Çaykur ıslak çay hesabında naklliyedeki kayıplar ile alımyerlerinde bekleyen çayın kuruması sonucu oluşan kaypları dikkate almadan PEÇETE yöntemiyle faturayı yine yaş çay üreticisine kesmeye çalışıyor.şeklinde istifamlar oluşuyor.. 

ÇAYKUR’un bu uygulamasının yasal dayanağı nedir o da ayrı bir muamma konusudur . Yasal olarak İstedikleri oranda ıslaklık firesi kestiremeyince akıllara ziyan PEÇETE yöntemini  geliştiren Çayku’un UZMANLARI’nın  PEÇETE uygulaması bakalım nasıl bir tepki görecek. .

Ya çay alım yerlerinde % 10’u aşmayan ıslaklık fireleri çıkarsa durum ne olacak?  Zor soru bu . 

Bu konu önümüzdeki günlerde Rize ve Bölgede çok su kaldıracağa benziyor.Çaykur yetkililerinin ve  Ziraat odası Başkanı Paliç’in de konu ile ilgili elbet bir diyeceği olacaktır.

Kaynak: rizeninsesi.net

Son Güncelleme: 22.06.2016 03:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rahmi Türkel 2016-06-22 10:23:34

Peçete ! Çok manidar. Gereksiz de değil.

Avatar
Adem 2016-06-22 15:00:51

Dayak istiyorsunuz galiba

Avatar
BAŞTÜRK 2016-06-23 11:23:28

Ülkem her anlamda zifiri karanlık döneme girmiştir.bedelinide millet olarak ödeyecegız.madden ve manen.

banner90